Omschrijving
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Daar zijn we trots op en dat willen we delen. We willen de specifieke Nijmeegse identiteit en eigenheid behouden, versterken, zorgvuldig beheren en nog meer zichtbaar maken. Want erfgoed is van maatschappelijk belang en een belangrijke sociaal- economische locatiefactor. De aanwezigheid van erfgoed vergroot de aantrekkelijkheid van onze stad voor inwoners, bezoekers, bedrijven en instellingen. Daarnaast draagt erfgoed bij aan de betrokkenheid van de Nijmegenaren bij hun directe omgeving en vergroot het hun onderlinge verbondenheid. In toenemende mate zal de betrokkenheid van de Nijmegenaar bij zijn of haar geschiedenis ertoe leiden dat de burger zelf het initiatief neemt. In die gevallen proberen wij actief mee te denken en te stimuleren.
Deze doelstellingen bereiken we door het volgende te doen:
Archeologisch beleid en onderzoek
- We stellen eisen op waaraan archeologisch onderzoek moet voldoen dat binnen de gemeente uitgevoerd wordt. Wij controleren op de uitvoering van deze onderzoeken en toetsen de hieruit volgende rapportages.
- We stellen een archeologische waardenkaart op.
- In het kader van de regionale samenwerking doen we dit ook voor de regiogemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Wijchen (regio-archeoloog). We werken hierin samen met de provincie Gelderland.
- Vanuit onze rol als depothouder voor archeologische bodemvondsten onderhouden we een depot en dragen zo zorg voor behoud van de materiële resten van ons verleden.
- We werken samen met de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland en 25 andere gemeenten in Nederland, de Duitse Bundesländer Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz bij de nominatie van de Romeinse rijksgrens (de Limes) tot UNESCO-Werelderfgoed. Voor het Nederlandse deel vormde Nijmegen in de Romeinse tijd daarbij de sleutelrol.
Verleden Verbeeld
- We leveren een actieve bijdrage aan de voorbereiding en/of uitvoering van visualisatieprojecten en projecten die de cultuurhistorische identiteit van de stad versterken. We stimuleren en participeren in projecten die tot doel hebben het verleden zichtbaar en beleefbaar te maken. We werken veel samen met cultuurhistorische organisaties in de stad, bijvoorbeeld het Gilde en de Sunset March.
- In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis worden wisselende exposities ingericht en krijgen bewoners en bezoekers van Nijmegen handreikingen om de parels van de Nijmeegse geschiedenis elders in de stad te gaan zien en beleven: tentoonstellingen, musea, rondwandelingen, evenementen. In 2018 zal het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis steeds meer de verbinding en samenwerking opzoeken met andere partijen om elkaar te versterken in programmering, vindbaarheid en naamsbekendheid. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis beoogt door deze samenwerking ook een grotere doelgroep aan te trekken.
- We leveren een actieve bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag en het weekeinde van de Nijmeegse geschiedenis (024 geschiedenis) in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis
- We dragen bij (facilitair, organisatie, inhoud) aan het (mede) organiseren van themadagen, tentoonstellingen, lezingen en excursies.
- Waar mogelijk betrekken we het publiek actief bij archeologische opgravingen onder het motto Nijmegen Graaft!
- We willen de specifieke Nijmeegse identiteit en eigenheid, waar het gaat om het Romeinse verleden en WOII versterken. In 2018 werken we mee aan de realisatie van een Tweede Wereldoorlog informatie centrum in de binnenstad van Nijmegen. Voor wat betreft de Romeinse identiteit, werken we nauw samen met partners uit de stad en regio aan het beter profileren van de Romeinse identiteit in deze regio.
Bescherming en instandhouding
- We versterken de historische verbindingen binnen het Valkhofkwartier en tussen Valkhofkwartier, Waalkade en Burchtstraat
- We bereiden de restauratie en verbeelding van de burchtmuren in het Valkhofpark voor.
- We stellen een cultuurhistorische waardenkaart en beleidskaart op, om ons goed voor te bereiden op de Omgevingswet.
- We willen het cultuurhistorisch erfgoed van de stad behouden en beschermen voor de huidige en toekomstige generaties. Hiervoor beschermen we monumenten en borgen we cultuurhistorische waarden in ruimtelijke plannen. We denken actief mee met ontwikkelaars en eigenaren in de stad om te komen tot duurzame oplossingen voor beschermde en beeldbepalende panden.
- We zorgen dat de gegevens via internet actueel blijven, inclusief de benodigde applicaties. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de Historische Atlas waar cultuurhistorische informatie over de stad beschikbaar is. De atlas zal verder worden aangevuld.
Restauratie Monumenten
- De nog beschikbare middelen voor restauratie monumenten zullen worden ingezet.
Externe opdrachten Archeologie
- We voeren in opdracht archeologisch onderzoek uit op (her)ontwikkelingslocaties.