Begroting 2018 - 2021
PCPortal

Renteontwikkeling
De rente is nog steeds historisch laag, wel is de rente licht gestegen ten opzichte van voorgaand jaar.
Het is de verwachting dat komend jaar de rente – relatief bezien- zeer laag zal blijven. Wel valt op dat de langlopende rente beweeglijk is, maar wel binnen een relatief kleine bandbreedte. Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar renderen rond de 0,52 % rente voor een lening van 10 jaar (stand 22 augustus 2017). Nijmegen betaalt bij een dergelijke rentestand dan circa 1,1 % rente. Voor het lenen van kort geld ontvangt Nijmegen tot ca. 0,4% rente. Dit laat zien dat de geld- en kapitaalmarkt zich in een zeer bijzondere situatie bevindt.

De Fed (stelsel van Amerikaanse banken) heeft op 14 juni jl. een rentebesluit genomen.
De belangrijkste rente is verhoogd met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,0 % - 1,25%.
Voortekenen in de USA wijzen erop dat een rentestijging geleidelijk zal verlopen. De economie draait goed en de inflatie neemt langzaam toe. Een derde renteverhoging in 2017 is een mogelijkheid, maar blijft onzeker.
De Fed is eind 2014 gestopt is met het aankopen van obligaties en is het vervangen van aflopende obligaties aan het afbouwen.  De ECB heeft aangekondigd in ieder geval nog tot december 2017 waardepapieren op te kopen
(€ 60 miljard per maand). Onzekerheden die de rente kunnen beïnvloeden zijn o.a. de genoemde ontwikkelingen in de USA en de verkiezingen dit jaar in Italië en Duitsland.

Omslagrente
Bij de vorige begroting 2017 is de omslagrente verlaagd van 4 naar 2,5%.
Voor de begroting 2018 -2021 houden wij vooralsnog vast aan een omslagrente van 2,5%. Dit wordt ingegeven door onze rentevisie voor lang geld. Voor leningen met langere looptijden is sprake van een licht stijgende tendens. Deze visie strookt met recente gebeurtenissen op de kapitaalmarkt (zie renteontwikkeling hiervoor).  Daarnaast lijkt het er steeds meer op dat de ECB het opkoopprogramma vanaf december (stapsgewijs) gaat afbouwen. De rente op kort geld daarentegen is ongekend laag.

Aflopende leningen worden - afhankelijk van de financieringsbehoefte- vervangen door goedkopere nieuwe leningen. Zet de tendens van lage rentes zich voort, dan zullen we de omslagrente volgend jaar neerwaarts moeten bijstellen. Volgens de nieuwe BBV-regels mag de begrote omslagrente slechts in geringe mate afwijken van de daadwerkelijk door Nijmegen betaalde rente. Voor dit moment houden we vast aan een bestendige gedragslijn met een omslagrente van 2,5%. Een mogelijke bijstelling van de omslagrente vindt plaats bij de Zomernota 2018.

Voor zowel lang als kort geld hanteren we een oplopende rentestaffel, welke in het laatste begrotingsjaar eindigt op de omslagrente van 2,5%. De volgende rentepercentages zijn vastgesteld in de laatste Zomernota:

2018

2019

2020

2021

Omslagrente:

- Inzet van reserves en voorzieningen

<- - - - - - - - - 2,5 % - - - - - - - - - >

- Doorberekening aan investeringen

<- - - - - - - - - 2,5 % - - - - - - - - - >

- Rekenrente voor planexploitaties

<- - - - - - - - - 2,5 % - - - - - - - - - >

Langlopende leningen

1,75%

2,0%

2,25%

2,5%

Kortlopende leningen

0,5%

1,0%

1,75%

2,5%