Begroting 2018 - 2021
PCPortal

Onderwijshuisvesting

Beleidskader

Op 19 december 2007 heeft de Raad een besluit genomen over de doordecentralisatie van onderwijshuisvestingsmiddelen van de gemeente naar de schoolbesturen. Met dit besluit is de zorg voor onderwijshuisvesting met alle bijbehorende middelen en verantwoordelijkheden, onder voorwaarden, voor onbepaalde tijd overgedragen van de gemeente aan de schoolbesturen.
In het kader van de evaluatie van de doordecentralisatie is in 2015 een herijking overeengekomen met de schoolbesturen. Zodoende is de gezamenlijk ambitie om nieuwbouw op een andere locatie te realiseren bijgesteld van 70% naar 55%. Renovatie of nieuwbouw op dezelfde locatie en/of het buitengebruikstellen van panden als gevolg van krimpende leerlingaantallen is bijgesteld van 30% naar 45%. In 2016 is 19,1% nieuwbouw gerealiseerd en 21,3% renovatie/uitbreiding. Het doel voor 2018 is 23,3% nieuwbouw en 21,3% renovatie/uitbreiding.

Doorgedecentraliseerd

Met name in de bestaande stad zijn vrijwel alle voorzieningen doorgedecentraliseerd. In 2017 is de onderwijshuisvesting van 92,1% van alle leerlingen doorgedecentraliseerd. Het streven is uiteindelijk om alle leerlingen onder de doordecentralisatie te laten vallen.
Bij basisschool Kleurrijk en basisschool Petrus Canisius, locatie St. Stevenskerkhof, zijn alleen de leerlingen doorgedecentraliseerd en zijn de gebouwen in eigendom van de gemeente. Deze scholen zijn gevestigd in respectievelijk het voorzieningenhart ’t Hert in het Willemskwartier en het City-complex in het stadscentrum. Het bevoegd gezag van deze scholen huurt het schooldeel van het gebouw.
In het kader van de herijking van doordecentralisatie is in een toevoeging aan de overeenkomst een bepaling opgenomen over de staat van onderhoud waaraan een schoolgebouw moet voldoen bij oplevering aan de gemeente. Deze bepaling luidt: bij terug te leveren panden, die opnieuw gebruikt zullen worden geldt een onderhoudsconditie conform NEN 2767 met conditiescore 5 en dat alle wettelijke keuringen voor het lopende kalenderjaar zijn uitgevoerd. Daarmee wordt het risico van het terug moeten nemen van gebouwen met achterstallig onderhoud weggenomen.

Niet-doorgedecentraliseerd

Drie schoolbesturen in de bestaande stad, de Stichting Simonscholen, Kristallis en de Stichting Speciaal Onderwijs zijn niet doorgedecentraliseerd. Voor Nijmegen Noord geldt dat alleen voor De Oversteek, Het Talent, De Uitdaging en de VMBO locatie van het Citadel College. We streven ernaar om in principe alle voorzieningen voor onderwijshuisvesting door te decentraliseren, ook de nieuw te bouwen scholen in Nijmegen Noord. Zo zijn we met het schoolbestuur van de in 2017 tijdelijk in De Klif gestarte school De Uitdaging in gesprek over doordecentralisatie van de nieuw te bouwen school in de Grote Boel.

Onderhoud schoolgebouwen

Het binnenonderhoud is voor alle onderwijssectoren geregeld via de regeling Materiële Instandhouding door het Rijk (OC&W).
In het Voortgezet Onderwijs ligt vanaf 2005 de verantwoordelijkheid voor het onderhoud geheel bij de schoolbesturen. De bekostiging vindt rechtstreeks plaats door het Rijk (OC&W). Verantwoording over deze middelen vindt door middel van te overleggen accountantscontrole aan het Rijk plaats.
Voor het Primair Onderwijs geldt vanaf 1 januari 2015 hetzelfde als voor het voorgezet onderwijs door de overheveling van het buitenonderhoud. Door de overheveling van Rijksmiddelen naar de schoolbesturen ligt de zorgplicht voor zowel het binnen- als het buitenonderhoud van de schoolgebouwen in het Primair Onderwijs nu rechtstreeks bij de schoolbesturen.

Financiële consequenties en vertaling in de begroting

Het saldo van het product Zorgplicht Onderwijshuisvesting bedraagt voor 2018 € 17,7 miljoen en stijgt verder naar € 18,5 miljoen in 2021. Deze stijging van de begrote lasten wordt onder andere veroorzaakt door een herverdeling van de apparaatskosten binnen het programma en indexeringseffecten. Daarnaast nemen ook de begrote kapitaallasten in de periode 2018-2021 toe.